Biden Avrupa'da: emperyalizmin liderinin oyunları

Stampa
30 mart 2022

Joe Biden, Polonya'daki ABD üslerini ziyaret etmeden önce 24 Mart'ta NATO zirvesine katılmak üzere Atlantik' i geçti. Aynı zamanda Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, İsrail'de Suudi Arabistan ve diğer Orta Doğu ülkelerinin liderleriyle görüşüyordu. Her ikisinin de aynı amacı vardı: ABD'nin belirleyici olduğu ittifakları pekiştirmek.

ABD, Ukrayna'ya teslim edilen silahların en büyük kısmını tedarik ve finanse ediyor. Amerikalı danışmanlar Ukrayna ordusunu ve milislerini eğitti. Avrupa askeri üslerinde bulunan Amerikan birliklerindeki asker sayısı da 100.000'e yükseltildi ve bunların 40.000'i Ukrayna sınırındaki ülkelerde konuşlandırıldı. Dahası, ABD Rusya'ya karşı en ağır yaptırımlara karar verdi. Bunu daha kolay yapabilirler, çünkü ABD, Almanya ya da İtalya'nın aksine, gaz veya petrol arzları için o ülkeden bağımsızdırlar. Aksine, Rus gaz ambargosu Amerikan petrol tankerleri için bir nimettir. Amerikan otomobil üreticileri gibi diğer kapitalistler için Rusya pazarı, Alman veya Fransız meslektaşlarıyla aynı öneme sahip değil. Müttefikler olmasına rağmen, ABD, Fransa ve Almanya, çıkarları birbirinden ayrılan emperyalizmlerle rekabet etmeye devam ediyor.

Bu hareketle Biden müttefiklerine baskı yapmaya başladı. ABD, onları askeri bütçelerini ve NATO finansmanındaki paylarını keskin bir şekilde artırmaya zorlamak istiyor. Gerçekten de, eğer durum ve güç dengesi Macron ve Scholz'u, çetenin lideri olan Putin karşısında takip etmeye zorlarsa bile, "sözlerin ve eylemlerin tırmanmasından kaçınmanın" gerekli olduğunu tekrarlayarak kısıtlamalarını gösterme fırsatını da kaçırmazlar.

Bu, Biden'in Rus işgali korkusunun güçlü olduğu Polonya'daki hakim ruh haline kapıldığı zaman görüldü. Putin'e "kasap" dedikten sonra şöyle dedi: "Bu adam iktidarda kalamaz. " Maiyeti bile bunu kesin olarak inkar etmek zorunda kaldı. Gerçekten de, Putin'i kana susamış bir diktatör olarak kınayan tüm siyasi ve medya kampanyasına rağmen, bir deli olarak bile olsa, Batılı liderler bir sonraki duyuruya kadar onunla konuşmak zorunda kalacaklarını biliyorlar. Düşüşünü dilemeye gelince, Rusya'nın geniş topraklarında düzeni sağlayabilecek baskıcı bir rejime ihtiyaçları var. Onu yıkmak istemiyorlar, ancak onu mümkün olduğu kadar elverişli bir uzlaşmayı kabul etmeye zorlayacak kadar zayıflatmak istiyorlar.

Aynı zamanda, Blinken'in Orta Doğu'ya gitmesi de bölgesel müttefiklerle bağları güçlendirmeye çalışmak fibi aynı amaca sahipti. ABD tarafından kitlesel olarak silahlandırılan İsrail, Suudi Arabistan ve Arap Emirliklerinin liderleri Putin'in Rusya'sını eleştirmek ve özellikle yaptırım uygulamak konusunda isteksizler. Türkiye, Çin veya Hindistan gibi, bu ülkeler de Amerikan hegemonyası karşısında belli bir manevra özgürlüğünü korumak için hem ticari bağlar hem de siyasi nedenlerle Rusya ile bağlarını koparmak istemiyorlar.

Amerika Birleşik Devletleri için Ukrayna'daki savaş da ittifaklarını sıkılaştırmak için bir fırsat. Şimdilik amaç Rusya'nın nüfuzunu sınırlamak, ancak yarın aynı ittifaklar daha küresel bir çatışmanın, hatta genelkurmayların öngördüğü savaş senaryolarının bir parçası olan küresel bir çatışmanın parçası olarak hizmet edebilir de.

30 mart 2022 LO